SAYANGI SELANGOR YAKINI BN

SAYANGI SELANGOR YAKINI BN

TERKINI DAN TERHEBAT

Monday, January 3, 2011

Buat Suhaimi Bangang... dan Kaled Gagap

Salam 2 all.

Teman teringat kata-kata pemimpin yang ditabal oleh bininya sebagai anugerah tuhan sejak mengenal beliau dalam penjara lagi. “Everything must be politicize..semua hal kita mesti politikkan. Kalau boleh sakit perut pun mesti dipolitikkan”, dan tak lama lepas tu pemimpin anugerah tuhan itu terkena “racun arsenik”. Dan habislah satu dunia riuh pasal racun arsenik!!

Sengaja teman buka kisah ini kerana melihat gelagat politiking melampau mereka di Selangor, beriya-iya dan bermati-matian dalam isu perlantikan Datuk Ahmad Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang baru. Perkara yang sebenarnya langsung tiada isu. Sehingga ada yang sampai biadap dan kurang ajar mengugut Sultan Selangor. Pada teman barua yang mengugut Sultan Selangor itu patut disumbat dalam tahanan sahaja, tak pun diharamkan daripada duduk dibumi Selangor.

Apa masalah sebenarnya? Perlantikan ke jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor adalah kuasa mutlak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Tidak saperti Kedah dan Johor yang mempunyai Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri, bidangkuasa perlantikan SUK Selangor adalah khusus dibawah SPA. Malah dinegeri dimana ianya terletak dibawah SPN, Menteri Besar langsung tiada kuasa mengenai perlantikan SUK, ianya antara SPN dan Sultan yang memerintah negeri. Begitu juga diperingkat negeri lain dan Persekutuan yang dibawah kuasa SPA, Menteri Besar langsung tiada kuasa melantik atau memecat SUK. Ianya bidangkuasa mutlak SPA.

Mengapa dibuat begitu? Kerana kita mengamalkan sistem pengasingan kuasa. Kerana untuk mengasingkan kuasa politik dan pentadbiran kerajaan. Kakitangan Kerajaan adalah kakitangan Kerajaan. Mereka berkhidmat untuk Kerajaan, tidak kira siapa yang menjadi Kerajaan. Dengan DYMM YDP Agong atau Sultan negeri-negeri sebagai payung mereka. Sebab itu semua urusan dibuat atas nama YDP Agong.

Cuba tengok sampul surat, samada ianya ditulis “Urusan Kerajaan” atau “Urusan Seri Paduka Baginda”. Tak pernah ditulis “Urusan Perdana Menteri”, apatah lagi “Urusan Menteri Besar”. Sebab itu bila Kerajaan bertukar samada di Kelantan, Pulau Pinang, Sabah dan lain-lain, jentera Kerajaan tetap berjalan, kerana kakitangan Kerajaan adalah pentadbir kerajaan. Melaksanakan polisi Kerajaan, tidak kira siapa juga Kerajaan itu.

Begitu juga jawatan SUK Selangor. Undang-undang tubuh Kerajaan Selangor sangat jelas dalam hal hal ini. Perlantikan dan pemecatan SUK adalah bidangkuasa SPA. Dan SPA tidak perlu merujuk kepada Perdana Menteri, apatah lagi Menteri Besar untuk kelulusan. Ini bukan perlantikan politik sapertiSetpol MB, Pegawai Khas, Exco dan lain-lain. Jangankan kuasa, suara pun MB langsung tidak ada dalam soal perlantikan atau pemecatan SUK.

Kalau ikut logik kepala otak pembangkang, maka nanti perlantikan Hakim Mahkamah Tinggi Negeri, Penasihat Undang-Undang Negeri, Ketua Polis Negeri, Pengarah SPR Negeri, Pengarah SPRM Negeri, Pengarah Imigresen Negeri, Pengarah Bomba Negeri, Pengarah Kastam Negeri dan banyak lagi jawatan lain perlu dirujuk kepada Menteri Besar. Maka nanti hilanglah prinsip pengasingan kuasa yang menjadi amalan pentadbiran kerajaan selama ini, samada kerajaan Persekutuan mahupun Kerajaan Negeri.

Sebab itu pada teman isu perlantikan Datuk Ahmad Khusrin sebagai SUK Selangor sengaja dipolitikkan. Kerana mereka sudah ketandusan isu politik. Perkara yang tidak jadi isu pun boleh diputar-belitkan sebagai isu. Apatah lagi apabila PKR dan Pakatan pembangkang kini dalam kelemasan nak mampus tenggelam. Apa pun akan diredah sebagai isu. Walhal jangankan zaman Pakatan pembangkang, zaman BN memerintah pun Menteri Besar tidak pernah dirujuk oleh SPA untuk perlantikan SUK. Bukan sahaja di Selangor, disemua negeri yang dibawah bidangkuasa SPA, memang bukan dan tidak menjadi amalan untuk SPA merujuk kepada mana-mana MB untuk perlantikan SUK. Yang penting perkenan Tuanku Sultan sebagai Ketua Kerajaan Negeri.

Soal pokoknya ialah Kerajaan datang dan pergi. Menteri Besar datang dan pergi. Hari ini Pakatan pembangkang esok BN. Hari ini BN esok orang lain. Tetapi perkhidmatan kerajaan tetap berjalan, kerana perkhidmatan Kerajaan hanya mentadbir dan melaksanakan dasar mana-mana Kerajaan yang memerintah.

Kalau benar mereka begitu beriya-iya nak mengikut undang-undang, teman nak tanya dibawah undang-undang mana mereka melantik Anwar Ibrahim sebagai penasihat ekonomi negeri Selangor? Dengan membazirkan duit rakyat untuk menyiapkan pejabat, kakitangan dan peralatan logistik untuk pejabat beliau. Adakah wahyu tuhan dah turun merestui perlantikan itu? Apa menafaat rakyat Selangor dapat daripada perlantikan itu? Ekonomi Selangor dok macam tu juga. Perampokan pasir berleluasa tanpa ada kesudahan. Agensi-agensi dan anak-anak syarikat Kerajaan Selangor habis dipolitikkan, dengan perlantikkan ahli-ahli politik kejawatan Pengerusi dan Lembaga Pengarah anak-anak syarikat. Sekadar duduk memanaskan kerusi dan mengutip elaun bulanan? Sehingga bergaduh tarik janggut serban untuk berebut jawatan dalam syarikat!?

Sebenarnya yang menjadi dalang utama dalam memutarbelitkan isu perlantikan Datuk Ahmad Khusrin ini ialah kepimpinan cauvinis DAP. Mereka melihat ketegasan Datuk Ahmad Khusrin sebagai penghalang perlaksanaan agenda jahat, cauvinis dan sempit mereka. Setelah berjaya memperlembukan beberapa ekor Melayu bodoh di Selangor, mereka merasakan bahawa agenda mereka untuk merampas Selangor sudah dalam genggaman, apatah lagi bila ada bangsat Melayu yang rela diperkudakan dan dibaruakan mereka.

Tiba-tiba muncul pula Datuk Ahmad Khusrin, yang mendapat restu Sultan Selangor, yang terbukti berjaya menghalang mereka daripada melaksanakan agenda sempit, rasis dan cauvinis mereka. Dan pemilihan Datuk Ahmad Khusrin sebagai SUK Selangor adalah amat tepat, kerana beliau masak betul dengan perangai DAP dan lembu-lembu mereka di Selangor. Dan DAP serta lembu-lembunya tahu bahawa Datuk Ahmad Khusrin akan menjadi penghalang agenda jahat mereka.

Pada teman, Kebawah Duli Sultan Selangor perlu bertegas dalam isu ini. Ianya adalah bidangkuasa mutlak SPA dan hanya memerlukan perkenan Tuanku. Soal mengangkat sumpah rahsia dihadapan Menteri Besar adalah soal protokol, ianya bukan mengangkat sumpah jawatan. Menteri Besar, tidak kira daripada parti mana-mana pun, tidak berhak dan tidak punya kuasa untuk menolak mana-mana perlantikan yang dibuat oleh SPA dan diperkenan oleh Tuanku Sultan. Jika mereka masih berkeras, teman cadangkan tindakan berikut diambil:

  1. Perlantikan Datuk Ahmad Khusrin hendaklah disempurnakan pada tarikh yang ditetapkan dengan upacara mengangkat sumpah jawatan dihadapan Kebawah Duli Sultan Selangor sambil dipersaksikan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Negeri Selangor dan Mufti Kerajaan Negeri Selangor;


  1. Sekiranya MB Tan Sri Khalid masih ingkar, teman cadangkan supaya Kebawah Duli Tuanku memecat MB Selangor Tan Sri Khalid kerana Tuanku ada kuasa mutlak memecat mana-mana Menteri Besar, dan memanggil YB Dato’ Hassan Ali daripada PAS untuk mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar baru. Dengan majoriti ADUN Melayu beragama Islam yang menguasai Dewan Undangan Negeri Selangor, teman percaya satu kesepakatan boleh dicapai dan YB Dato’ Hassan Ali boleh dan akan mendapat sokongan majoriti ADUN-ADUN Melayu beragama Islam untuk menjadi Menteri Besar dan membentuk Kerajaan Negeri;


  1. Mana-mana individu yang biadap dan kurang ajar, mempertikaikan kuasa dan kedudukan Tuanku Sultan Selangor hendaklah dikenakan tindakan segera dengan pertuduhan jenayah. Jangan dibiar mereka ini terus menerus memaki hamun dan mempertikai kedudukan Tuanku kerana kelak nanti ia akan menjadi satu precedent dan barah jika dibiarkan. Kita tidak mahu sejarah membaringkan diri dibawah kereta Sultan berulang lagi;


  1. Khusus bagi mereka yang mengugut Tuanku Sultan, teman cadangkan pertuduhan dibawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan dikenakan terhadap mereka kerana pada teman perbuatan mengugut Tuanku Sultan Selangor tersebut adalah “perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu” yang jika sabit kesalahan hendaklah mereka itu dihukum bunuh sampai mati. Atau sebagai alternatif hendaklah mereka dikenakan pertuduhan dibawah Seksyen 121 (1B) kerana “merancang, mengada-ada, mereka-reka atau berusaha akan pemecatan atau perlucutan Raja pemerintah sebuah negeri” yang jika sabit kesalahan hendaklah dihukum penjara sepanjang hayat, iaitu sampai mati didalam penjara. Ini bukan perbuatan yang boleh dibiarkan, apatah lagi bertolak ansur dengannya kerana amatlah biadap lagi kurang ajar bagi mana-mana rakyat dinegeri Selangor khususnya melakukan perbuatan derhaka saperti itu. Bagi maksud ini, teman mencadangkan kepada mana-mana individu rakyat Selangor supaya segera membuat lapuran polis menurut Seksyen 121 atau Seksyen 121 (1B) supaya tindakan segera boleh diambil;

  1. Jika keadaan masih juga sengaja ditegangkan, teman mencadangkan supaya Tuanku Sultan menitahkan supaya darurat diisytiharkan bagi negeri Selangor dan Menteri Besar serta Dewan Undangan Negeri yang ada hendaklah digantung, dan dilantik satu Majlis Gerakan Negeri untuk mentadbir Negeri Selangor sehingga Kerajaan baru yang mendapat mandat sah daripada rakyat dipilih semula melalui pilihanraya umum.


Sekali lagi teman mengingatkan bahawa sebenarnya soal perlantikan Datuk Ahmad Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor bukannya satu isu. Sebaliknya ianya sengaja diada-adakan. Perkaranya jelas. Kuasa perlantikan dan pemecatan mana-mana SUK Negeri Selangor adalah terletak dibawah bidangkuasa mutlak Surahanjaya Perkhidmatan Awam dengan mendapat perkenan Tuanku Sultan sesuatu negeri. Sebenarnya isu ini sengaja digembar-gemburkan untuk menarik perhatian rakyat daripada masalah parah dan serius yang dihadapi oleh Pakatan pembangkang khususnya PKR. Apatah lagi dengan kata-dua yang diberi oleh YB Gobalakrishnan terhadap pemimpin anugerah tuhan dan adinda kesayanganya. Dengan terbongkarnya rahsia bagaimana kepimpinan DAP sebenarnya memperkudakan pemimpin anugerah tuhan ini untuk kepentingan politik sempit dan cauvinis kepimpinan DAP. Dan banyak lagi isu dan masalah yang melanda, mereka sudah ketandusan isu, akhirnya mengheret institusi Raja-Raja Melayu.

Pada teman, ini sebenarnya agenda sempit dan cauvinis segelintir kepimpinan DAP dan lembu-lembu mereka, sengaja mencari alasan untuk menyerang institusi-institusi Kerajaan dengan menyerang individu-individu tertentu, dengan tujuan untuk melemahkan institusi tersebut. Mereka menyerang Pasukan Polis DiRaja Malaysia dengan menyerang Tan Sri Rahim Noor dan Tan Sri Musa Hassan. Mereka menyerang Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia denagn memperkudakan isu Teoh Beng Hock. Mereka menyerang institusi Suruhanjaya Pilihanraya dengan menyerang Tan Sri Rashid. Mereka menyerang institusi kehakiman dengan menyerang Ketua Hakim Negara Tun Zaki Tun Azmi. Mereka menyerang institusi perundangan dengan tidak habis-habis menyerang Tan Sri Abdul Gani Patail. Mereka menyerang YDP Agong dengan mempertikai soal kontrak pembinaan Istana Negara. Mereka menyerang Kebawah Duli Sultan Selangor dengan mempetikai perlantikan SUK kononnya. Mereka ini adalah bangsa yang diberi betis mahukan peha. Mereka ini adalah bangsa mentadak naik kejunjung. Mereka ini tidak faham bahasa demokrasi atau bahasa diplomasi. Mereka hanya faham bahasa lain!!

Maka teman menyeru umat Islam bangsa Melayu supaya sedar daripada sandiwara yang sedang dipermainkan oleh puak cauvinis dan rasis ini. Lihat apa yang mereka perbuat di Singapura. Belajarlah daripada sejarah kejatuhan Negeri Melayu Singapura, yang hari ini sejarahnya pun sudah ditukar. Yang boleh dikagum oleh orang Melayu sana sekadar surau dan masjid. Tetapi maruah diri, jatidiri, dan negerinya sudah tiada!! Insaflah.

Wallahua’lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
27 Muharram 1432
02 Januari 2011


Blog YB Zulkifli lihat di sini http://zul4kulim.blogspot.com/2011/01/suk-selangor-bertindak-tegaslah.html

No comments:

Post a Comment

TERHANGAT, TERKINI DAN TERHEBAT