SAYANGI SELANGOR YAKINI BN

SAYANGI SELANGOR YAKINI BN

TERKINI DAN TERHEBAT

Sunday, July 28, 2013

UMNO Online - “Perlembagaan Baru Jadikan Pemilihan UMNO Lebih Terbuka dan Demokratik – Najib” plus 1 more

UMNO Online - “Perlembagaan Baru Jadikan Pemilihan UMNO Lebih Terbuka dan Demokratik – Najib” plus 1 more

Link to UMNO Online

Perlembagaan Baru Jadikan Pemilihan UMNO Lebih Terbuka dan Demokratik – Najib

Posted: 27 Jul 2013 05:40 AM PDT

KUALA LUMPUR, 27 Julai – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Umno akan menjadi lebih terbuka, demokratik dan inklusif pada pemilihan anggota Majlis Tertinggi (MT) parti itu Oktober ini.

Najib yang juga Presiden Umno berkata ini kerana pemilihan itu akan dijalankan berdasarkan kepada perlembagaan parti yang baharu.

“Pemilihan ahli Majlis Tertinggi UMNO yang berdasarkan perlembagaan baharu parti, insya-Allah, bakal menjadikan UMNO lebih terbuka, demokratik dan inklusif,” katanya di laman Facebooknya hari ini.

Pada mesyuarat MT semalam, Najib mengumumkan tarikh pemilihan jawatan MT UMNO akan diadakan serentak dengan mesyuarat perwakilan bahagian pada 5 Okt ini.

Pindaan perlembagaan UMNO yang diluluskan pada 2009 antara lain meningkatkanjumlah perwakilan untuk pemilihan jawatan tertinggi parti dan jawatan peringkatbahagian, selain menghapuskan sistem kuota dalam pemilihan parti.

Lebih 150,000 perwakilan Umno daripada 191 bahagian di seluruh negara akanmembuat pemilihan pucuk pimpinan parti tahun ini, berbanding hanya 2,500 sebelum ni.

Sementara itu, pemilihan jawatan tertinggi sayap Wanita, Pemuda dan PuteriUmno akan diadakan secara berasingan pada 28 Sept ini, dan Perhimpunan AgungUmno akan diadakan dari 2 hingga 7 Dis ini.

Pemilihan UMNO Guna Kaedah Seperti Pilihan Raya

Posted: 27 Jul 2013 05:35 AM PDT

PUTRAJAYA, 27 Julai – Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata proses pemilihan baharu UMNO akan mengguna pakai kaedah seperti pilihan raya bagi memilih pucuk pimpinan parti.

“Kita akan buat seperti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Kita ada jawatankuasa pemilih untuk pusat, jawatankuasa pemilih untuk negeri. Negeri akan jaga untuk bahagian-bahagian. Pusat akan jaga untuk jawatan pusat.

“Semua kertas undi akan disediakan oleh ibu pejabat dan diagihkan. Mereka akan pangkah seperti pilihan raya. Tetapi SPR tidak hadir,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Rakan Muda Ramadan Khatam al-Quran peringkat Wilayah Persekutuan di sini hari ini.

Mei lepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kaedah pelaksanaan pemilihan masih diperincikan sama ada secara angkat tangan, biometrik, dakwat kekal atau kaedah lain.

Pada mesyuarat Majlis Tertinggi Umno semalam Najib mengumumkan pemilihan jawatan Majlis Tertinggi (MT) Umno akan diadakan serentak dengan mesyuarat perwakilan bahagian pada 5 Okt ini.

Perdana menteri turut mengumumkan pemilihan untuk jawatan tertinggi sayap Wanita, Pemuda dan Puteri Umno akan diadakan secara berasingan pada 28 Sept ini, manakala Perhimpunan Agung Umno dari 2 hingga 7 Dis depan.

Tengku Adnan berkata memandangkan kaedah pemilihan itu kali pertama diadakan, kad pengenalan akan diimbas terlebih dahulu di peringkat mesyuarat cawangan bagi memastikan kesahihan mereka sebagai anggota Umno.

“Ini kerana ahli cawangan ini akan dipilih sebagai perwakilan kepada mesyuarat bahagian dan mereka akan memilih pucuk pimpinan parti. Lebih kurang 150,000 orang ini akan pilih kepimpinan. Jadi kita nak pastikan bahawa yang hadir itu sahih ahli Umno,” katanya.

Dalam pada itu Tengku Adnan menganggap pelantikannya sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan sebagai ‘Sirih Pulang ke Gagang’ kerana pernah memegang jawatan yang sama pada 2001.

“Saya akan bekerja keras. Saya tahu barangkali kenapa saya diminta untuk  terajui Wilayah Persekutuan kerana kita nak capai kemenangan yang lebih baik,”katanya.

No comments:

Post a Comment

TERHANGAT, TERKINI DAN TERHEBAT